Zomrel Radoslav Brzobohatý

13.09.2012 Celý región

Praha - Deň pred oslavou svojich osemdesiatych narodenín zomrel populárny herec Radoslav Brzobohatý. Ostro rezané rysy v tvári i dušiach jeho "skutočných chlapov" nechávali ľahostajným len málokoho. František z filmu Všetci dobrí rodáci, FL Vek či Grék Zorba - to je len malý výpočet z jeho nazapomenutelných rolí. Tento rok bol Brzobohatý v televíznej ankete TýTý uvedený do Dvorany slávy.
 
Prvú veľkú vlnu popularity priniesla Brzobohatému role Martina EDEN v televíznom prepise románu Jacka Londona, v šesťdesiatych rokoch zažiaril napríklad aj v komédii Ladislava Rychman Dáma na koľajniciach či vojnové tragédiu Martina Friča Hviezda zvaná Palina. Sám za svoje najväčšie úspechy pokladal trojicu filmov Atentát Jiřího Sequens, Ucho Karla Kachyňu a Všetci dobrí rodáci Vojtecha Jasného. Seriál a predovšetkým "trezorové" filmy Ucho a "rodáci" znamenali určitý zlom v jeho kariére. Komunistický režim sa kvôli nim v čase normalizácie postaral o to, aby o výraznejšiu filmovú úlohu dlhšiu dobu nežmurkol.

Brzobohatý bol okrem herectva známy aj ako valašský patriot a milovník Slovenska. Vo Vrútkach na Slovenskú sa narodil a vďaka práci tu spoznal aj svoju súčasnú manželku herečku Hanu Gregorová. Na Valašsku, kde sa po vojne usadila jeho rodina, prežil detstvo. Odtiaľ pramení aj jeho láska k ľudovým piesňam, ktoré tu počul. Od detstva tiež hral na niekoľko nástrojov - husle, basu, gitaru, trúbku. Verejne začal vystupovať už pri stredoškolských štúdiách vo Valašskom Meziříčí a neskôr v Krnove. Hral s ochotníkmi a taktiež v kapelách.
 
Po štúdiách na pražskej DAMU nakoniec zakotvil na vytúžené scéne Divadla Na Vinohradoch, kde zostal cez 30 rokov. Odtiaľ je aj jeho slávny Clavellův a Hubačův Kráľ Krysa či Goetheho Faust. Z vinohradského divadla odišiel až v roku 2000 po dlhšom období, kedy nebol obsadzovaný do veľkých rolí. S divadlom chcel údajne skončiť, jeho žena mu to však vyhovorili. Skúsil to teda v karlínskom hudobnom divadle, kde exceloval v úlohe Rieka Zorba. V roku 2004 potom spolu s manželkou Hanou Gregorová založili Divadlo Radka Brzobohatého, na ktorého doskách sa napríklad v hre Dvaja na smetisku zišiel so synom Ondrejom.
 
Radoslav Brzobohatý, ktorý bol tento rok pri vyhlasovaní cien TýTý uvedený do televíznej dvorany slávy, bol tretíkrát ženatý, zakaždým si vzal herečku. Z prvého manželstva s Jarmilou Kolářovou má dcéru Radan. Jeho druhou ženou bola Jiřina Bohdalová, zväzok však čoskoro skončil rozvodom. S Hanou Gregorová žil od roku 1981. Jeho žena priviedla do manželstva svoju dcéru roluje, narodil sa im syn Ondrej.
 
 
 
 
 
 
 

Vyberte región